Działanie: Małe projekty
Beneficjent: Stowarzyszenie Kociewskie Forum Kobiet
Gmina beneficjenta: Gmina Pelplin
Miejsce realizacji: Lignowy Szlacheckie, Gogolewo, Radostowo, Pomyje, Pelplin
Czas realizacji: kwiecień 2012 – październik 2013
Koszt całkowity: 35 272,80 zł
Wartość dofinansowania: 24 690,96 zł
Nabór: 2012 (wiosna)
Idea projektu polega na umożliwieniu mieszkańców z obszaru LSR poznania walorów kociewskiej kuchni. Zorganizowano 4 panele poświęcone kulinariom. Panele nazwano fajerkami.
Fajerka to obręcz żeliwna przykrywająca otwór w żeliwnej płycie kuchennej. Najczęściej bywały cztery fajerki stąd pomysł na cztery różnorodne panele tematyczne.
Idea projektu polega na umożliwieniu mieszkańcom z obszaru LSR poznania walorów kociewskiej kuchni. Zorganizowano 4 panele poświęcone kulinariom. Panele nazwano fajerkami.
Fajerka to obręcz żeliwna przykrywająca otwór w żeliwnej płycie kuchennej. Najczęściej bywały cztery fajerki stąd pomysł na cztery różnorodne panele tematyczne.
Działania projektowe:
- Zorganizowano dwa kursy dekorowania potraw nowoczesną techniką zwana carvingiem. Kursy odbyły się w MOK w Pelplinie;
- Przeprowadzono cztery warsztaty kulinarne poświęcone dawnym potrawom: z ziemniaków, z mąki, deserom oraz zupom. Warsztaty odbyły się w Gogolewie, Radostowie, Pomyjach i Pelplinie;
- zorganizowano cztery pokazy kulinarne w restauracjach usytuowanych przy drodze krajowej 91: w Starym Młynie i Spichlerzu w Subkowach, w Zajeździe Gniewko w Rakowcu i w Hotelu Na Wzgórzu w Gniewie. Tematem pokazów były: karbonada z kapustą, ajntopy czyli dania jednogarnkowe, surówki i sałatki, desery i parzenie kawy;
- Przeprowadzono cztery pokazy florystyczne, które przyczynią się do poznania nowatorskich pomysłów na wykorzystanie roślin z własnych ogrodów i pól do stworzenia kompozycji dekorujących stół;
- Pod hasłem „Biesiada nad Wierzycą” przeprowadzono imprezę podsumowującą projekt;
- Wydana została książeczka „Kociewie na talerzu”.