Projekt polegał na organizacji wydarzenia promocyjno-kulturalnego „Miód natury cud”, gdzie zaprezentowano miód i przetwory z miodu stosowane w tradycji kulinarnej Kociewia oraz przybliżono pracę bartnika i pszczelarza.
Projekt polegał na organizacji wydarzenia promocyjno-kulturalnego „Miód natury cud”, gdzie zaprezentowano miód i przetwory z miodu stosowane w tradycji kulinarnej Kociewia oraz przybliżono pracę bartnika i pszczelarza.
Impreza odbyła się podczas Dnia Świętego Bernarda, patrona miasta Pelplina, który jest również patronem bartników. Obok części plenerowej przeprowadzono konferencję, w trakcie której zgromadzeni słuchacze zapoznali się z tematyką apiterapii, oraz z produktami pszczelimi i ich walorami leczniczymi.
W ramach całodniowej imprezy odbyły się prezentacje i pokazy związane tematycznie z promocją miodów i produktów pszczelich (pokaz bartnictwa, pokaz odlewu świec i figur z wosku, prezentacja produktów lokalnych z dodatkiem miodu, historia pszczelarstwa, oraz miejsce do prezentacji drzew i krzewów miododajnych).
Główne działania w projekcie:
- Działalność 9 stałych punktów na terenie odbywającej się Imprezy, w których przedstawiono zwiedzającym hodowlę pszczół i związane z nią pokrewne dziedziny produkcji i przetwórstwa.\
- Pokaz pracy bartnika poprzez przygotowanie drzewa , na którym dokonał on prezentacji czynności związanych z wybieraniem miodu z dziupli.
- Zorganizowanie stanowiska-warsztatu do pokazu odlewania świec i figur z wosku.
- Wystawa wykonanych prac.
- Zorganizowanie stanowiska-warsztatu do pokazu interaktywnego zbijania ramek.
- Prezentacja przez pszczelarzy 4 wybranych typów uli, w których prowadzą oni swoją gospodarkę pasieczną.
- Wykonanie przeszklonych uli i osadzenie w nich rodzin pszczelich w celu całodziennej obserwacji ich życia.
- Zorganizowanie wystawy kosmetyków z dodatkiem miodów i pszczelich produktów pochodnych, oraz zaprezentowanie ich oddziaływania na organizm człowieka.
- Przeprowadzenie wykładu na temat apiterapii.