W planach LGD, jako jedno z ważnych działań promocyjnych i edukacyjnych, zapisano wizytę studyjną. Tym razem tematem był inkubator przetwórstwa lokalnego produktów rolnych. Taką operację w najbliższym czasie będzie realizować gmina Pelplin. Dlatego wspólnie z tym samorządem jako cel wizyty obrano inkubator w Dwikozach, koło Sandomierza.

W planach LGD, jako jedno z ważnych działań promocyjnych i edukacyjnych, zapisano wizytę studyjną. Tym razem tematem był inkubator przetwórstwa lokalnego produktów rolnych. Taką operację w najbliższym czasie będzie realizować gmina Pelplin. Dlatego wspólnie z tym samorządem jako cel wizyty obrano inkubator w Dwikozach, koło Sandomierza. Dlaczego tam? Dlatego, że jest to przedsięwzięcia nastawione na przetwórstwo owoców, tak jak ma być w Pelplinie. I dlatego, ze wokół jest dużo sadów owocowych.

Podczas spotkania w inkubatorze uczestnicy wizyty dowiedzieli się jak przebiegały przygotowania i realizacja inwestycji sfinansowanej z funduszy szwajcarskich. Mogli też na własne oczy zobaczyć pomieszczenia, gdzie tłoczy się, pasteryzuje i pakuje, a także suszy owoce. Ponadto wszyscy uczestniczyli w warsztacie kulinarnym poświęconym walorom potraw wegetariańskich. Podczas kolejnego dnia odwiedzono niewielką winnicę, gdzie zapoznawano się z tajnikami uprawy, a także degustowano lokalne wina. Nie zabrakło też czasu, by zapoznać się lokalnymi produktami turystycznymi Sandomierza, z których największe wrażenie zrobiła podziemna trasa turystyczna. Ostatniego dnia wizytowano małą tłocznię soków „Smaki ogrodu”, która funkcjonuje przy gospodarstwie sadowniczym państwa Kot w miejscowości Bieliny.